واردات خودروی کارکرده

مجلس در بررسی موارد ارجاعی از کمیسیون تلفیق، دولت را موظف کرد علاوه‌بر واردات خودروهای نو، خودروهای کارکرده را نیز در فهرست وارداتی‌ها قرار دهد. تعیین تعرفه ۶۰ درصدی برای واردات هر دو گروه و تقسیم ارز تخصیصی میان آن‌ها از دیگر مصوبات مجلس است.

نمایندگان مجلس در جلسه علنی روز چهارشنبه هفته گذشته و در جریان بررسی موارد ارجاعی از کمیسیون تلفیق، دولت را مکلف به‌ورود خودروهای دست‌دوم خارجی کردند. پیش از این در مصوبات کمیسیون تلفیق واردات خودروهای کارکرده پیش‌بینی نشده بود؛ بااین ‌حال پس از ارجاع این بند به‌کمیسیون تلفیق، ورود دست‌دوم‌ها نیز در کنار واردات خودروهای نو مورد تاکید قرار گرفت.

نمایندگان مجلس در جریان بررسی موارد ارجاعی از کمیسیون تلفیق، بند «ر» تبصره یک لایحه بودجه را تصویب کردند. طبق این مصوبه، بانک‌مرکزی جمهوری اسلامی ایران مکلف است حداقل ۳ ‌میلیارد و ۳۰۰ ‌میلیون‌یورو از محل اجرای قانون برنامه هفتم یا سایر منابع مورد تایید برای واردات خودرو سواری نو و کارکرده (حداکثر پنج سال ساخت) اختصاص دهد.

متقاضیان واردات با رعایت قانون ساماندهی صنعت‌خودرو می‌توانند نسبت به‌ثبت درخواست واردات خودرو از محل منابع این بند اقدام کنند. حقوق ورودی خودروهای وارداتی از محل ارز تخصیصی این بند ۶۰ درصد تعیین شده است. واردات خودرو از محل ارز حاصل از صادرات، مشمول رفع تعهد ارزی صادرکنندگان مربوط می‌شود.

همچنین طبق این مصوبه، واردات خودرو توسط اشخاص و ایرانیان ساکن خارج از کشور، برای هر ایرانی در سال یک خودرو، خارج از سقف مذکور، بدون انتقال ارز و از محل ارز در اختیار با نرخ ۶۰ درصد حقوق ورودی مجاز است.

دولت مکلف است نسبت به‌واگذاری مجوز واردات خودرو به‌متقاضیان به‌روش رقابتی، به‌استثنای واردات خودرو توسط اشخاص و ایرانیان ساکن خارج از کشور، اقدام کند. آیین‌نامه اجرایی این بند به پیشنهاد سازمان برنامه و بودجه کشور و با همکاری وزارت صنعت، معدن و تجارت و بانک‌مرکزی به تصویب هیات وزیران می‌رسد.

هفته گذشته و در جریان بررسی این بند در صحن علنی که منجر به‌بازگشت آن به کمیسیون تلفیق شد، تنها به خودروهای نو پرداخته شده بود؛ اما پس از اصلاحیه کمیسیون تلفیق، خودروهای کارکرده نیز به آن اضافه شد. بااین ‌حال کمیسیون تلفیق هیچ پیشنهادی برای الزام دولت به‌واردات خودروهای کارکرده در نظر نگرفته است.

برای مثال در گزارش هفته گذشته این کمیسیون که در صحن علنی رد شد، آمده بود: «بانک‌مرکزی مکلف است حداقل ۳ ‌میلیارد و ۳۰۰ ‌میلیون‌یورو از محل برخی اجزای قانون برنامه هفتم یا سایر منابع مورد تایید برای واردات خودرو سواری نو اختصاص دهد.»

در گزارش جدید تنها بعد از عبارت «خودرو سواری نو»، «خودرو سواری کارکرده (حداکثر پنج سال ساخت)» اضافه شده است. بنابراین ۳ ‌میلیارد و ۳۰۰ میلیون‌یورویی که قرار بود صرف واردات خودروهای نو شود، حالا بین خودروهای نو و کارکرده تقسیم می‌شود. اما این بند مشخص نکرده که این مبلغ قرار است چگونه بین محصولات نو و دست‌دوم تقسیم شود.

اگر قرار باشد میزان اختصاص ارز به هر یک از آن‌ها به دولت سپرده شود، می‌توان این پیش‌بینی را داشت که خودروهای کارکرده چندان راهی به‌بازار ایران نداشته باشند؛ چراکه اگر دولت قصد واردات کارکرده‌ها را داشت، در همان لایحه بودجه‌ای که به‌مجلس تحویل داد، بخشی را نیز به‌واردات کارکرده‌ها اختصاص می‌داد.

این درحالی است که پیش از این شاهد بودیم که اگر تقسیم ارز تخصیصی به بخش‌های مختلف در اختیار دولت قرار بگیرد، سهم زیادی از آن به‌واردات (آن هم واردات کارکرده‌ها) نخواهد رسید.

همان‌طور که سال گذشته و در جریان سوال نمایندگان از وزیر صمت وقت درمورد روند کُند واردات، محمدرضا فرزین، رئیس‌کل بانک‌مرکزی بیان کرد که کل ارز حوزه خودرو را به‌وزارت صمت تحویل داده و این مسئولیت برعهده این وزارتخانه بوده که به‌واردات خودرو تا چه میزان ارز اختصاص دهد.

کاهش قیمت ۵۰ میلیون‌تومانی اکسنت (۲۰۲۳)

خودروهای داخلی روز گذشته افت بهای یک تا ۶ میلیون‌تومانی و رشد قیمت یک تا ۷ میلیون‌تومانی را تجربه کردند. جایی که پژو ۲۰۷ اتومات (۸۵ گانه) (۱۴۰۳) با ۶ میلیون‌تومان کاهش ۹۷۰ میلیون‌تومان، پژو ۲۰۷ تیپ ۵ (۱۴۰۲) با ۵ میلیون‌تومان کاهش ۷۰۹ میلیون‌تومان و تارا اتومات V۴ ال ایکس (۱۴۰۳) با ۵ میلیون‌تومان کاهش یک‌میلیارد و ۵۳ میلیون‌تومان ارزش‌گذاری شدند. از طرفی قیمت کوییک GXH-R (سفید مشکی) (۱۴۰۳) با ۷ میلیون‌تومان افزایش به ۴۹۵ میلیون‌تومان، کوییک GXL-R (سفید مشکی) (۸۵گانه) (۱۴۰۳) با ۴ میلیون‌تومان افزایش به ۴۸۴ میلیون‌تومان و پژو ۲۰۷ پانوراما (۸۵ گانه) (۱۴۰۳) با ۳ میلیون‌تومان افزایش به ۸۴۰ میلیون‌تومان رسید.

همچنین در میان خودروهای مونتاژی شاهد افت و افزایش بهای ۵ تا ۱۵ میلیون‌تومانی بودیم. جایی که فیدلیتی پرستیژ ۷ نفره (۱۴۰۳) با ۱۵ میلیون‌تومان کاهش ۲ ‌میلیارد و ۵۴۵ میلیون‌تومان و فیدلیتی پرستیژ ۵ نفره (۱۴۰۳) با ۱۰ میلیون‌تومان کاهش ۲ ‌میلیارد و ۵۱۰ میلیون‌تومان قیمت‌گذاری شدند. از طرفی کی‌ام‌سی J۷ (۱۴۰۳) با ۱۵ میلیون‌تومان افزایش یک‌میلیارد و ۶۶۰ میلیون‌تومان، اسکای‌ول ET۵ نبکا (۱۴۰۳) با ۱۰ میلیون‌تومان افزایش ۲ ‌میلیارد و ۷۵۰ میلیون‌تومان و هایما S۷ پلاس (۱۴۰۳) با ۵ میلیون‌تومان افزایش یک‌میلیارد و ۷۹۵ میلیون‌تومان ارزش‌گذاری شدند.

همچنین در گروه خودروهای وارداتی شاهد افت بهای ۵۰ میلیون‌تومانی بودیم. جایی که قیمت هیوندای اکسنت (۲۰۲۳) با ۵۰ میلیون‌تومان کاهش به ۲ میلیارد و ۱۵۰ میلیون‌تومان، کیا سونت (۲۰۲۳) با ۵۰ میلیون‌تومان کاهش به ۲ میلیارد و ۷۵۰ میلیون‌تومان، تویوتا کرولا - ۱۲۰۰ سی‌سی (۲۰۲۳) با ۵۰ میلیون‌تومان کاهش به ۲ ‌میلیارد و ۶۰۰ میلیون‌تومان و ونوسیا استار (۲۰۲۳) با ۵۰ میلیون‌تومان کاهش به ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون‌تومان رسید.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 3 =